blog

A szertartásvezető

Mi az a szertartás vezető?

szertartasvezetoA magyar családjogi törvény értelmében a házasságkötés érvényességéhez 2 tanú és egy anyakönyvvezető előtt kell mindkét fél részéről egybehangzó igent mondani. Ez jelenleg az anyakönyvi hivatal monopóliuma. Ez lényegében azt jelenti, hogy maghatározott idővel a nagy nap előtt lehet sorbaállni időpontért, majd egy kirendelt anyakönyvvezető felteszi a szükséges kérdéseket, igen-igen és jöhet a következő pár. Ha szeretnénk a gyakran retro panellakás kinézetű hivatali helységeket elkerülni és azt szeretnénk, hogy az anyakönyvvezető egy külső helyszínen adja össze a párt, mélyen zsebbe kell nyúlni, akár 100eFt körüli összeggel is kalkulálhatunk. Ezt tetézi, hogy 2014. július 1. óta nincs az a szép nagy anyakönyv, amit a párok, tanúk aláírhattak, helyette egy A4-es papírlapot kell hitelesítenünk aláírásunkkal, azaz teljesen elvesztette a hangulatát a házasságkötésnek ezen része.

Van más lehetőség?

A fenti verzió hátrányait szerintem mindenki jól látja, rugalmatlan, személytelen. Ha igazán hangulatos és meghitt szertartást szeretnénk ott, ahol elterveztük, akkor amikor az általunk kialakított programba a legoptimálisabban illeszkedik, akár a templomi szertartás után (templomi szertartás ugyebár a polgári előtt csak komoly hercehurca engedélyek árán lehet) a megoldás a szertartásvezető. A szertartásvezető megjelenésében és tevékenységében teljes mértékben megegyezik az anyakönyvvezetővel annyi különbséggel, hogy semmilyen hivatali szabályok nem kötik, tökéletesen alkalmazkodik az elképzeléseitekhez. Egy anyakönyvvezetővel szemben egy szertartásvezetőnél akár a NEM választ is el lehet játszani (persze ezt azért nem árt előre megbeszélni vele) nála nem ér véget szükségszerűen az esküvő egy ilyen kijelentés után. Egy szertartásvezető segítségével sokkal meghittebb bensőségesebb ceremónia tartható és nem utolsósorban sokkal kedvezőbb áron.

Mit kell ehhez tenni?

Mivel a szertartásvezető nem anyakönyvvezető, így a házasságot megelőzően amikor épp ráértek, 2 tanúval be kell ballagni az anyakönyvi hivatalba, ott kimondjátok az igent, megkapjátok a hivatalos okmányokat és várjátok az esküvő napját. A nagy napon mintha korábban semmi nem történt volna ugyanúgy kimondjátok az igeneket, felhúzzátok egymás ujjára a gyűrűt és minden egyéb formalitás amit csak szeretnétek. Rajtatok, a szertartásvezetőn és a 2 tanún kívül senki nem fogja tudni, hogy ti már házasok vagytok. Minden pont úgy zajlik majd, mint egy hivatalos házasságkötés esetében, csupán úgy, ahogyan azt ti elképzeltétek, ezzel segítve az esküvői fotós munkáját is, aki szebb környezetben szebb fények mellett sokkal szebb képeket fog tudni készíteni rólatok.

,
Előző bejegyzés
Mentsd meg képeidet
Következő bejegyzés
Rendezvény fotózás – Hotel Marriott

Related Posts

Menü